Medisch begeleiden

Hersenaandoening

De gevolgen van een hersenaandoening zijn zeer divers en kunnen een grote invloed op de kwaliteit van leven hebben.
Mensen met een hersenaandoening willen, net als ieder ander, meedoen aan de samenleving.
Werk, activiteiten en contacten zijn belangrijk. Net zoals bewegen en sporten. Het is bewezen dat mensen door te bewegen en sporten veel minder klachten ervaren. Ze voelen zich fitter en zitten beter in hun vel.

Longaandoening

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is heel leuk. Ademhalingsklachten hoeven geen belemmering te zijn om meer te gaan bewegen.

Deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten is voor veel mensen met een chronische longaandoening mogelijk. Door regelmatig te bewegen, bevordert u niet alleen uw algehele gezondheid, u traint ook de zuurstofopname van uw spieren. U voelt zich beter en raakt minder snel vermoeid.

Hartaandoening

Wie met hartproblemen te maken krijgt, wordt daardoor in geestelijk en lichamelijk opzicht geraakt. De symptomen die duiden op hartproblemen zijn zeer divers. Van hartkloppingen tot hartaanval. Er zijn talloze hartproblemen die allemaal verschillen.

Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert uw conditie, óók als u al een hart- of vaataandoening heeft. Zoveel mogelijk bewegen en lekker sporten is goed voor u. Het verbetert uw conditie, geeft u zelfvertrouwen èn het kan nog leuk zijn ook.

Revalidatie/Aansterken

Is uw revalidatietrajekt afgerond? Heeft u een chemokuur ondergaan en wilt u weer aansterken?

Kom dan op een rustige manier bij ons oefeningen doen om uw gezondheid te bevorderen. Wij helpen u graag verder.

Audio-visuele beperking

Bent u slechtziend of blind, Slechthorend of doof?

Ook voor u is het weggelegd om te bewegen!
Bij Stretch&Move, in kleine groepjes in een rustige omgeving kunt u op een prettige manier bewegen.

Rekken & Strekken

Wanneer een spier door gebrek aan beweging of een verkeerde houding verkort is, ontstaan er pijnklachten. De spier heeft wel kracht genoeg, maar de lengte en spanning van de spier zijn niet optimaal. En dat geeft pijnklachten of blokkades.

Doel :
Minder klachten aan ons bewegingsapparaat.
Werkt effectief tegen artrose en gewrichtsproblemen.
Optimaliseert en versterkt het spiersysteem.
Het werkt preventief tegen gewrichtsklachten.

Medisch Begeleiden

Voor wie is het medische begeleiden bedoeld:
– Voor wie het niet vanzelfsprekend is om tijdens de reguliere openingstijden in de bewegingsstudio zelfstandig te trainen.
– In bepaalde situaties kunnen lawaai en drukte te veel prikkels opleveren om prettig te kunnen trainen.
bijv bij burn out klachten, depressie, of autistische stoornissen.
– Soms lukt het gewoon niet om de apparatuur zelf in te stellen, of is het moeilijk om de oefeningen te onthouden.
– Voor mensen met een medische indicatie zoals hartklachten, hersenaandoeningen, longaandoeningen, diabetes.
– Voor mensen met beperkingen.
– Voor de senioren onder ons die de stap niet durven te zetten maar wel willen bewegen.
– Kortom voor iedereen die wil bewegen, maar niet meteen in een grote groep wil beginnen.

Ik wil u graag uitnodigen om kennis te komen maken met ons programma. Ik wil u laten zien dat met uw aandoening sporten ook heel goed mogelijk is.

We zijn in bezit van hartslagmeters, saturatiemeters, bloeddrukmeter en we kunnen u bloedsuikerspiegel controleren.

Tijdens de uurtjes met intensieve begeleiding is er altijd iemand in de buurt om samen de oefeningen mee te doen.

Sporten voor en na een operatie
Een goede conditie voor een operatie is belangrijk omdat je daarmee de kans op een vlot herstel aanzienlijk verbetert. Een operatie is een gigantische aanslag op je lichaam. Dat geldt ook voor zware behandelingen als chemokuren en bestraling. Je hele systeem krijgt een opdonder.

Ouderen hebben minder spiermassa dan jongeren. Als ze ziek zijn wordt hun spiermassa nog sneller afgebroken. Ze herstellen niet alleen moeizamer, ze hebben ook meer kans op vermijdbare complicaties als doorligwonden en longontsteking. Omdat ze na de operatie geen reserves meer hebben komen ze vaak moeilijk uit bed. Lang in bed blijven liggen is funest voor het herstel. Een week in bed blijven liggen kan al 15% verlies van spierkracht betekenen. Bedrust heeft ook invloed op andere systemen in ons lichaam; de bloedcirculatie werkt slechter en je hebt meer kans op infecties.

Het goede nieuws is dat zo’n achteruitgang eenvoudig te voorkomen is. Door voor de operatie regelmatig te bewegen. De tijd daarvoor is vaak beperkt, zeker als je snel geopereerd moet worden. Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat je conditie op peil is.

Vooral kracht en uithoudingsvermogen zijn belangrijk. Met 3x per weer een half uur krachttraining kan je spierkracht binnen 3 weken al behoorlijk toenemen.